Recepti


Autohtone slastice: samoborska kremšnita, rudarska greblica, plešivički copanjak, zlevanka, vrbovečka pera, Jelačić šnite.

Samoborske kremšnite

Sastojci: 1 l mlijeka, 25 dag šećera, 7 dag glatkog brašna, 8 jaja, vrećica vanilin šećera, 2 kore lisnatog tijesta
Od jaja odvojiti bjelanjak i žumanjak, a mlijeko kuhati dok ne zakipi. Izmiksati žumanjke, brašno, 5 dag šećera, vanilin šećer, 2 dcl mlijeka. Kuhati na otvorenoj vatri oko 10 minuta uz stalno miješanje da krema ne zagori. Od bjelanjaka i preostalog šećera napraviti čvrst snijeg. U njega dodati kuhanu kremu i sve dobro izmiješati. Vruću kremu istresti na koru lisnatog tijesta, ravnomjerno je raspodijeliti, preklopiti drugom korom, izrezati i posuti šećerom u prahu.

Rudarska greblica

Tijesto: 40 dag brašna, 5 dag masnoće, 1 dag svježeg kvasca, 3 dcl mlijeka, vrhnje, 1 žličica šećera
Nadjev: svježi kravlji sir, 1 jaje, 30 dag mljevenih oraha (šećer) ili sjeckanog špinata (sol)
Izmrvljeni kvasac izmiješati s 1 dcl mlijeka u koje smo dodali žličicu šećera. Dodati brašno, umijesiti i pustiti da se diže dok se ne udvostruči. Tijesto razvaljati na dva dijela. Jedan dio staviti na namazani lim, ispuniti nadjevom i poklopiti drugim dijelom tijesta. Peći u pećnici oko 15 minuta na 200ºC.

Plešivički copanjak

Tijesto: 50 dag brašna, 1 žlica svinjske masti, 3 žlice vrhnja, 0,5 dcl vode, sol po ukusu
Zamijesiti tijesto i pustiti ga da odstoji 30 minuta. Za to vrijeme napraviti nadjev.
Nadjev: 50 dag svježeg sira, nakosani peršin i lišće od mladog luka (1 svežanj), 3 žlice rastopljenog maslaca, 2 jaja, sol po ukusu
Lim namazati masti i posuti oštrim brašnom. Razvaljati tijesto. Polovicu tijesta namazati nadjevom, a drugom polovicom tijesta poklopiti i zaviti krajeve da nadjev ne iscuri. Peći oko 40 minuta na 200ºC.

Kukuruzna zlevanka

Sastojci: 3 jaja, 15 dag šećera, 5 dcl mlijeka, 20 dag svježeg kravljeg sira, 6 žlica kukuruznog brašna, 3 dcl vrhnja, malo soli
Sve sastojke, osim vrhnja, izmiješati i izliti u namazani pleh. Politi vrhnjem, pošećeriti i peći 40 minuta na 200ºC.

Vrbovečka pera

Tijesto: 2 dag kvasca, 2 žlice rastopljenog maslaca, 50 dag brašna, žličica soli
Nadjev: svježi kravlji sir, 2 jaja, 2 dcl vrhnja, malo soli
Zamijesiti tijesto i ostaviti ga na toplome da se diže. U sir umiješati jaja, vrhnje i sol. Tijesto razvući tako da prekriva dno i stranice namazanog lima, staviti nadjev, a krajeve zaviti preko njega. Peći na 200º C.

Jelačić šnite

Sastojci: 1,5 kg čokolade, 1,5 l slatkog vrhnja, 20 žumanjaka, 3 jaja, 30 dag šećera, 30 dag badema, 20 dag oraha, 15 dag brašna, naribana kora limuna, malo vanilin šećera
Žumanjke, cijela jaja i šećer pjenasto izmiješati i u smjesu dodati bademe, orahe, brašno, naribanu limunovu koricu i vanilin šećer. Ispeći na laganoj vatri i ohladiti.
Čokoladu i slatko vrhnje kuhati na jakoj vatri uz neprestano miješanje. Kad prokuha, maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi. Hladnu smjesu mikserom miješati dok se ne nadigne i postane rahla.
Za glazuru naribati čokoladu i razrijediti je s malo ulja, polako zagrijavati na laganoj vatri uz neprestano miješanje.
Biskvit preliti kremom, a preko kreme toplu glazuru. Dobro ohlađeni kolač rezati na tanke šnite.