Medičari i izrada licitara


Tradicija izrade licitara započinje još u srednjem vijeku, napose 16. i 17. st., kada su se u brojnim europskim samostanima spremali kolači uz pomoć bogato ukrašenih drvenih kalupa. U istočnoalpskom području, takav je način izrade kolača ubrzo prerastao u obrt, koji se postupno proširio i u druga područja središnje Europe, kada dolazi i u panonske krajeve Hrvatske.

Tu se majstori medičarskog obrta bave izradom proizvoda od tijesta (licitara, medenjaka), voska (svijeća, voštanih zavjetnih darova) te pripravom pića – gvirca i medice. Ti se proizvodi od samih početaka obrta prodaju na sajmovima i proštenjima vezanim uz crkvene svetkovine, a zahvaljujući licitarima, medičarski štandovi tim mjestima daju slikovitost i naročit ugođaj. Danas je osobito bogata ponuda medičarskih proizvoda u Mariji Bistrici, najvećem hrvatskom marijanskom svetištu. Lijepo upakirane licitare, prikladne za poklon i u daleke krajeve, odnedavna se može naći i u boljim zagrebačkim prodavaonicama poklona, suvenira i rukotvorina.

Licitar je i istoimena tvrtka osnovana u duhu obiteljskog obrta hrvatskih medičara, a s ciljem očuvanja njihove tradicije. Potiče se izrada licitara, kakva se dugo vremena njeguje u Bedeničkom kraju nedaleko grada Svetog Ivana Zeline gdje se surađuje s nekoliko obitelji medičara. Afirmirajući tradicionalne načine i materijale izrade, stvoren je prepoznatljiv proizvod koji može licitare približiti mladima, a posjetitelje upoznati s hrvatskim narodnim vrednotama.

Što je licitar?

Licitar je šareno ukrašeni kolač od medenoga tijesta. Licitar je prije svega istinska radost za oči.

Žarko je crvene boje, a proizvodi se u različitim veličinama i bojama: srca, trešnje, bebe, ptičice, gljive, potkove, vjenčića ili konjića. Kao poklon su uglavnom namijenjeni darivanju povodom posebnih prigoda. Običaj darivanja licitarskog srca, kojim mladić djevojci iskazuje svoju privrženost i ljubav. Taj je običaj ovjekovječen i u glasovitom baletu Krešimira Baranovića Licitarsko srce izvođenom na pozornicama diljem svijeta.

Tradicija izrade licitara započinje još u srednjem vijeku, napose 16. i 17. st., kada su se u brojnim europskim samostanima spremali kolači uz pomoć bogato ukrašenih drvenih kalupa. U istočnoalpskom području, takav je način izrade kolača ubrzo prerastao u obrt, koji se postupno proširio i u druga područja središnje Europe, kada dolazi i u panonske krajeve Hrvatske.

Tu se majstori medičarskog obrta bave izradom proizvoda od tijesta (licitara, medenjaka), voska (svijeća, voštanih zavjetnih darova) te pripravom pića – gvirca i medice. Ti se proizvodi od samih početaka obrta prodaju na sajmovima i proštenjima vezanim uz crkvene svetkovine, a zahvaljujući licitarima, medičarski štandovi tim mjestima daju slikovitost i naročit ugođaj. Danas je osobito bogata ponuda medičarskih proizvoda u Mariji Bistrici, najvećem hrvatskom marijanskom svetištu. Lijepo upakirane licitare, prikladne za poklon i u daleke krajeve, odnedavna se može naći i u boljim zagrebačkim prodavaonicama poklona, suvenira i rukotvorina.

Licitar je i istoimena tvrtka osnovana u duhu obiteljskog obrta hrvatskih medičara, a s ciljem očuvanja njihove tradicije. Potiče se izrada licitara, kakva se dugo vremena njeguje u Bedeničkom kraju nedaleko grada Svetog Ivana Zeline gdje se surađuje s nekoliko obitelji medičara. Afirmirajući tradicionalne načine i materijale izrade, stvoren je prepoznatljiv proizvod koji može licitare približiti mladima, a posjetitelje upoznati s hrvatskim narodnim vrednotama.

Kako izraditi licitar?

Licitar je slatki kolač. Izrađuje se od tijesta koje se nekad zaslađivalo medom, a danas se za tu svrhu rabi mnogo jeftiniji šećer. Ipak, njegov ćete slatki okus daleko prije osjetiti svojim srcem, no svojim nepcima. Stoga, uz licitarski kalup i sastojke koji su pred Vama, te uz vješte ruke i dobro oko, u njega treba ugraditi i prstohvat vedrine bregova i ravnica zagrebačke okolice te nekoliko zrnaca mističnog ozračja obiteljskog ognjišta.

Licitarski kalupi

Licitarski kalupi najveća su svetinja obrtnika – medičara. Ručno izrađeni od bakrenoga lima, svojim jedinstvenim oblikom daruju dušu slatkom tijestu, iz kojega nastaju licitari prepoznatljiva izgleda. Njihovi ih vlasnici, stoga ljubomorno čuvaju, predajući ih s pokoljenja na pokoljenje.

Za izradu licitara potrebni su Vam slijedeći sastojci:

Za tijesto: Za glazuru: Za oslikavanje:

  • 1 kg šećera
  • 6 dl vode
  • 3 dag licitarskog kvasca (amonijakov bikarbonat)
  • 2 kg glatkog brašna
  • 1 kg želatine
  • 3 l vode
  • jestive boje
  • želatina
  • šećerni sirup
  • krumpirovo brašno
  • jestive boje

Recept

  1. Od sastojaka zamijesiti tijesto, te ga ostaviti najmanje osam sati da odleži. Ponovno ga premijesiti te ga valjkom za tijesto razvaljati na stolu. Licitare oblikovati licitarskim kalupima te ih poslagati na limove prethodno namazane uljem i posute brašnom. Staviti u zagrijanu pećnicu i nekoliko minuta peći na 300 0C. Nakon pečenja, s licitara treba odstraniti višak brašna te ih ostaviti nekoliko dana da se osuše.
  2. U vodi namočiti želatinu, dobro promiješati i kuhati na pari dok se zgusne. Dodati boje. Manje licitare oprezno umočiti u glazuru te ih izvaditi i objesiti da se suše (barem jedan dan). Na veće licitare glazuru nanositi kistom.
  3. Za oslikavanje (cifranje), od sastojaka se načini smjesa kojom se puni tuljac s nastavkom ovisnim o željenom ukrasu. Pritiskom na tuljac izraditi ukrase na licitarima. Kad se ukrasi osuše, licitari su gotovi.