Manifestacije


Tijekom godine održavaju se brojne kulturne i sportske manifestacije.

„Svetonedeljska fišijada“ i „Dragi naš kaj“ po broju sudionika i posjetitelja potvrdile su poziciju prepoznatljivih i važnih turističkih manifestacija Zagrebačke županije.

  1. Gastro-etno festival “Dragi naš kaj” na jezeru Orešje i
  2. “Svetonedeljska fišijada” kulinarsko – zabavna manifestacija na jezeru Rakitje

Gastro-etno festival “Dragi naš kaj”

Sveta Nedelja – jezero Orešje (svibanj/lipanj)

U starom cirkvenom selu, u nekoliko improviziranih starih seoskih “dvorišča” u prirodnom okruženju, posjetiteljima ove gastro-etno-glazbene manifestacije dočarava se seoski život u izvornom obliku sa svim ljepotama, čarima i dražima negdašnjeg, pomalo zaboravljenog načina življenja. Ovdje se njeguje tradicionalni kajkavski izričaj, a može se vidjeti doživjeti, ali i vlastitim snagama iskušati pranje rublja u koritu, cijepanje drva, košnja trave, obrada vrta, hranjenje domaćih životinja, kosanje djeteline, slaganje kupice, rad sa starim alatima (klepanje kose, rad na tkalačkom stanu, čehanje perja…), pripremanje tradicionalnih jela i pića (pečenje rakije, gaženje zelja, greštanje grožda, pečenje kruha, cvrnje čvaraka, pečenje odojka…). Uz to može se i pjevati i plesati kako se to nekad radilo u raznim prigodama. Ovakva jedinstvena manifestacija za cijelu regiju popraćena je na kraju i festivalom glazbene kaj scene.

Svetonedeljska fišijada

Sveta Nedelja – jezero Rakitje (rujan)

Svetonedeljska jezera na Rakitju, inače omiljeno odredište brojnih domaćih i stranih sportskih ribolovaca, prve subote u mjesecu rujnu tradicionalno okuplja i vrsne kuhare „fiš majstore“ u natjecanju pripravljanja ribljeg specijaliteta „fiša“ što ga brojne natjecateljske ekipe iz cijele Hrvatske pripremaju od istih sastojaka, ali prema vlastitim recepturama sa začinima o kojima najviše ovisi boja, miris i okus fiša. Svake godine sudjeluje oko 30 – 35 natjecateljskih ekipa. Posebnu atrakciju uz brojne natjecateljske ekipe čini i kuhanje fiša u najvećem kotlu u Hrvatskoj od 600 litara. Tijekom fišijade podijeli se preko 2.000 porcija fiša. Uz kuhanje fiša neizostavni dio gastro ponude je pripremanje šarana s rašlji. Posjetitelji također mogu uživati i u bogatom zabavnom i glazbenom programu, bogatoj ponudi raznih suvenira te domaćih tradicionalnih jela i kolača prezentiranih na štandovima.

Ostale manifestacije u Svetoj Nedelji:

  • Svetonedeljski fašnik
  • Dan grada Svete Nedelje
  • Hrvatski classic marathon-rally oldtimera
  • Radost u pjesmi
  • Svetonedeljsko kulturno ljeto
  • Smotre folklora
  • Rally show Sancta Domenica
  • Umjetničke izložbe i koncerti

Mjesta